We hebben er al een en ander van af gewandeld de laatste twee weken. We doen tegenwoordig niet veel anders… Maleisië is dan ook een bijzonder mooi land om te trekken.

In de bergen van de Cameron Highlands heb je een heerlijk klimaat waar het mossy forest extra mooi wordt in het regenseizoen. Penang, een bekend eiland aan de westkust van Maleisië, heeft ook een majestueuze berg om te veroveren. In het midden van het land heb je meerdere nationale parken waaronder het bekende Tanah Negara. Als je even een oogje toeknijpt voor de toeristen is de Maleisische jungle een speelparadijs voor ‘hikers’ zoals Max en mij.

Penang National Park ∧167m

In het begin telden we vooral onze kilometers. Maar met de Himalaya in het vooruitzicht, raken we steeds meer in de ban van onze hoogtemeters. Tijdens onze rustigste wandeling hebben we 167 meter geklommen (en gedaald). Dat was in Penang National Park. De meeste paden waren mooi voorgebaand voor de toeristen van luiere aard. We zagen zelfs meiden in witte jurkjes op slippers. Wij hadden dus de minste moeite op onze peperdure wandelschoenen en met ons hydrosysteem op de rug.

De heentocht hadden we gedaan in een klein anderhalf uur (inclusief stops om de informatieborden te lezen). Op onze bestemming, Turtle beach, hebben we ons vergaapt aan mooie schildpadden in lelijke kleine zwembaden en onze voeten verbrand in het gloeiende zand. Omdat geen enkele boot ons naar Monkey beach kon brengen, namen we ons voor de terugtocht via hetzelfde pad extra leuk te maken: we doen ‘m binnen het uur! De laatste afdaling hebben we haast gesprint over de boomwortels en scheefgezakte betonblokken, maar het is ons gelukt! In welgeteld 58 minuten. Bam.

Cameron Highlands – trail 10 ∧224m

Onze allereerste échte wandeldag in Maleisië was trail 10 in de Cameron Highlands. Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar de Cameron Highlands is de mooiste, meest uitnodigende en meest behaagelijkste jungle dat ik in mijn leven heb gezien.

Mooi, omdat het niet uit te leggen valt hoe groen elke boom was en hoe perfect elk blaadje lag. Meest uitnodigend omdat je er zonder gids meerdere paden van verschillende uitdagingsniveau kan bewandelen. De hele dag gratis door het groen rondstruinen? Je moet het me geen twee keer vragen. En de titel van ‘meest behagelijke jungle’ is te danken aan de heerlijke koele temperatuur van 25 graden. Welliswaar nog steeds tropisch plakkend en vochtig, maar honderd keer aangenamer dan de zengende 35 graden elders in Maleisië.

Trail 10 was een klim van 224 meter. We waren erg onder de indruk van de bijzondere natuur rond ons en voelden ons des te trots toen we de top van de berg op 1670 meter hadden bereikt. We hadden uitzicht over het dorp waar we sliepen en de gigantische thee-plantages waar de regio zo bekend voor staat. De weg naar beneden was minder episch, aangezien we het pad niet vonden. Dan maar via een simpele dirt road en geasfalteerde weg. Het werd zelfs even spannend toen we langs een verlaten elektriciteitscentrale moesten die hitsig werd bewaakt door straathonden.

Cameron Highlands – trail 8 ∧435m

Op de tweede dag in de Cameron Highlands voelden we ons onoverwinnelijk en kozen we voor trail 8. Het pad stond bekend voor zijn dichte bebossing en steile klim. We voelden ons als zwijntjes in de modder! Samen met Jack (die net zijn laatste week van zeven maanden backpacken had ingezet) trotseerden we de steile beklimmingen over boomwortels en bemoste stenen. Takken in ons gezicht en omgevallen bomen op het pad hielden ons niet tegen. Het was zonder twijfel het mooiste pad de we in Azië (en ik óóit) heb gewandeld. De meeste bomen waren helemaal bedekt onder een dun lagje mos wat een prachtig groen resultaat gaf. We zagen gele lianen, gekke schimmels, bijzondere bloemen en zelfs een vluchtend aapje.

Na 435 meter klimmen was het uitzicht op de top van de berg (1670m) beperkt door de begroeiing, maar dat vonden we allerminst erg. We waren alleen maar benieuwd wat de rest van het pad in petto had. Toen de gebruikelijke regen om 14u begon, waren wij volledig gefocust op ons evenwicht bewaren op de glibberige daling. Ik heb mijn rechterschoen geruïneerd (goretex houdt regen tegen, maar geen uitstekende boomwortels) en heb twee dagen mank gelopen van de pijn in mijn linkervoet (altijd een teer plekje geweest), maar ik zo het zó opnieuw doen.

Genung Setong National Park ∧463m+

Toch was dat nog steeds niet onze hoogste klim tot nu toe. Die eer gaat naar de Jelawang waterval in Genung Setong National Park, een van de hoogste watervallen in Azië! Hier hadden we een (privé) gids die ons door het park leidde. Zijn bierbuikje liet ons in het begin een beetje wantrouwen, maar toen hij de eerste klim omhoog leek te vliegen en na het pootjebaden de bloedzuigers van mijn enkel trok, waren we erg onder de indruk. Er is dus nog steeds werk aan onze conditie (en mijn vooroordelen).

Het was een prachtige hike en we stopten regelmatig om een giftige duizendpoot of de hoefafdrukken van een tapir te bestuderen. Voor we het beseften hadden we 463 meter geklommen tot het basiskamp! Na een korte rust en wat yoga show-offs klommen we zelfs nog een paar tiental meter verder tot het hoogste punt van de waterval. Het was fenomenaal. Nog zo’n mooi cadeautje van moeder natuur.

Mijn knieën zijn het ondertussen al gewend en gaan niet meer luidkeels protesteren bij elke wandeling. Ook de hartslagmeters in onze activity trackers slaan geen alarm meer. Maar als meneer Gids ons zo makkelijker er af kan lopen, dan is er duidelijk ruimte voor verdere verbetering. Nog twee maanden dit trainingstempo aanhouden en de Himalaya gaat niet weten wat haar overkomt.

6 Comments

 1. Leuk weer Malvina !
  Super gaaf al die mooie hikes die jullie maken. En door al jullie verhalen en foto’s zijn we er toch een beetje bij 🙂

  • malvinagabriella Antwoord

   Dank je wel, beze! Daar doe ik het voor. Zo zijn we niet écht weg weg. En herkennen jullie ons nog als we terugkomen 😉 😉

 2. Gerda Desmet Antwoord

  Prachtige verhalen en machtige foto’s !!
  Bedankt Malvina om mij te laten meegenieten !!!
  Groetjes
  Gerda

  • malvinagabriella Antwoord

   Het genot is wederzijds! Veel liefs uit Maleisië van ons allebei xx

Ben benieuwd wat jij denkt!