Malvina voor Manila

Het paradijs

Sinds ik voor het eerst voet zette in de Filipijnen is mijn liefde voor het land alleen maar gegroeid. De Filipino’s zijn ontzettend lief en het land is waanzinnig mooi. Ik ben geen strandmens, maar wél in de Filipijnen. En nu word ik betaald om mensen naar dit paradijs te sturen. Je hoort me niet klagen.

Maar ik leerde niet alleen de mooie kanten van de Filipijnen kennen. Elk land heeft minder mooie plaatjes… In Manila vind je één van de armste en meest onderontwikkelde gebieden van de Filippijnen. In de wijk Tondo leven de mensen onder de moeilijkste omstandigheden in kleine zelfgemaakte huisjes. Hygiëne. Nul. Ontwikkelingskansen. Zero. In plaats van de vinger te wijzen naar president Duterte, het economisch systeem of Onze Lieve Heer, wil ik zelf wat doen.

Win-win

Via mijn  job kwam ik in contact met de (Nederlandse) organisator van Smokey Tours. Smokey Tours organiseert tours in de BASECO sloppenwijk van Manila.

Nu denk je misschien: het is gewoon wrééd om met onze perfecte bruine teint en dure camera’s de ellende van een ander te gaan bekijken…!? Maar wat Smokey Tours doet is een win-win situatie: de tours worden begeleid door bewoners van de sloppenwijk. Enthousiaste jongelingen krijgen een opleiding tot gids en gaan met toeristen op stap door hun wijk om de andere kant van de stad te tonen. De gidsen worden goed betaald en de wij kunnen onze paardekleppen wat wijder zetten. Bovendien zijn camera’s verboden tijdens de tours. Uit respect.

Talent

En het werkt. Zowel de bewoners van BASECO als de toeristen zijn tevreden. Maar Smokey Tours wil méér doen. De jongelingen kunnen niet hun hele leven gids zijn. Het leven houdt meer uitdagingen in dan wat een opleiding tot gids kan dekken.

Daarom wil Smokey Tours een Talent Development Center oprichten om de lokale bewoners verder te helpen. Het centrale idee is om naast de gidsopleiding ook andere trainingen te geven. Trainingen voor zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar niet voor iemand die is geboren in een sloppenwijk: hoe stel ik mijn CV op? Waarom moet ik op tijd zijn? Welke houding neem ik aan tegenover een werkgever? Hoe leer ik verantwoordelijkheid?

Het nieuwe project staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar zal het komende jaar verder ontwikkeld worden. En ik wil hieraan bijdragen.

De Dodentocht

Op 9 augustus 2019 ga ik de Dodentocht van Bornem lopen: een niet-competitieve wandeling van 100 kilometer. Deelnemers vertrekken om 21:00 uur ‘s avonds en worden vóór 21:00 uurde dag erna over de eindstreep verwacht.

Het wordt geen simpele wandeling door het park. Sinds februari gaat een groot deel van mijn weekends en vrije tijd in de voorbereidingen van de tocht (lees hierover meer in de blog Malvina voor Manila). Maar ik moet en zal de eindstreep halen. De bewoners van de BASECO sloppenwijk hebben immers ook geen keuze. Wil je meehelpen? Doneer een bedrag naar wens. Jouw gift gaat integraal naar het Talent Development Project van Smokey Tours in Manila.

In juni zal ik de sloppenwijken van Manila bezoeken en je door mijn ogen laten zien hoe het er aan toe gaat en hoe wij, jij en ik, concreet kunnen helpen. Jouw bijdrage betekent enorm veel, want met elke kilometer die ik wandel, helpen we samen mensen vooruit die zonder het project geen schijn van kans maken in het leven.

Elke dag ben ik aan het werken om een uitstekende reisexpert te worden. Ik leer, ik ploeter, ik groei en het voelt fantastisch. Om anderen ook die kans te geven, wil ik gerust een paar blaren lopen. En jij?

Maak kans op een vouchter voor Novotel hotel Amsterdam of Novotel hotel Den Haag en doneer hier!