Op een dag ergens in het zuiden van Laos kwam Max naar me toe. Ik heb het gevonden, zei hij. De ultieme chill plek. Google had hem naar de website van een klein eilandje in het Zuid-Oosten van Cambodja geleid: Nomadsland. Er stonden maar vijf bungalows op het hele eiland, de zee komt er tot aan je deur en volgens de reviews is het eten er fantastisch.

Schelpjes rapen

Na drie nachten vertoeven op dit eiland moet ik toegeven: dit is het paradijs. Onze bungalow staat praktisch in het strand en het water is blauwer dan de hemel. Ik voelde me weer vijf jaar oud toen ik schelpjes op ons privé strand ging zoeken, zorgeloos en blij. Ik was de drukte van Phnom Phem snel vergeten.

De eerste nacht vergde enig vertrouwen aangezien onze bungalow geen ruiten heeft en open is vanaf het balkon waar de trap uitkomt. Elk mens of dier kon zomaar uit de duisternis naar binnen sluipen! Maar het gebrek aan ramen maakte de bungalow zo speciaal, want vanuit ons bed keken we elke ochtend voorbij onze voeten naar de zee en de vissersbootjes. Dat is nog eens wakker worden!

Poepen in een pot

Wat ook het eiland zo bijzonder maakt, is dat alles EKO is. Het beetje electriciteit ter beschikking op het eiland wordt gewonnen van zonnepanelen. Onze telefoon opladen kon enkel in het restaurant binnen bepaalde tijden. Maar eigenlijk had het geen zin om onze telefoon op te laden, want er was toch geen internet. Dat offline zijn, was even wennen. Maar wat een rust brengt het!

Toileteren deden we in een emmer die onder een gat in de ‘badkamer’ staat. Het klinkt gek, maar is helemaal prima. Er is gewoon een wc-bril waar je op zit en in plaats van doortrekken gooi je wat zaagsel over het resultaat. Geen geurtje te bespeuren.

EKO betekent ook geen stromend water. Douchen deden we dus door koud water over ons te scheppen met een kommetje. Iets wat met deze tropische warmte niet onprettig is. Nu moesten we niet met het water gaan spelen, want er was geen regenwater te over op het eiland. Spelen deden we in de zee.

Waterrat

Na ontbijt gingen we steevast snorkelen bij de pier. Aangezien het mijn eerste verblijf op een eiland is en ik van mijn leven nog niet had gesnorkeld, ontdekte ik een nieuwe wereld onder water! Vissen, groot en klein, fluoricerend en gecamoufleerd. Verschillende soorten anemonen wiegden mee met de stroming van het water. We hebben een inkvis gespot die van kleur veranderde en ik meende zelfs een egelvis gezien te hebben! Dikke kop, klein staartje, gele vinnetjes en stekels, ja toch?

Op de laatste avond is Max zelfs in het donker in de zee gegaan om het magische plankton te zien! Als je beweegt in het water, licht plankton op. Max leek net een fee in het water! Op onze wandeling op de pier voor de duik hadden we zelfs het geluk een kleine manta te spotten!

We hebben ook geprobeerd met een kajak om het eiland heen te varen. Dat is helaas niet gelukt. De zee was te wild en ik ben geen waterrat. Toen ik de bodem van de zee niet meer kon zien, werd ik iets te zenuwachtig. Samen kajakken is trouwens net als samen een IKEA-kast in elkaar zetten – het test je relatie.

Vakantie op reis

We waren niet alleen op een paradijs; er werd ook nog eens paradijselijk voor ons gezorgd. Ons bed werd elke ochtend opgemaakt. De toilet-emmer moesten we niet zelf legen en de bibliotheek was net niet groter dan de mijne.

Hier moesten we ook geen stanklucht weerstaan om aan ontbijt te geraken. Gewoon naar het ‘restaurant’ slenteren en ons laten bedienen. Het eten was elke keer iets anders en steeds overheerlijk. Alleen de Tom Yum soep was te pittig voor mij. De rest heb ik verslonden!

Het voelde een beetje als vakantie op reis! Nu is het weer tijd voor bumperige busritten, bungalows van 10 dollar of minder en vingers kruisen dat het bed zacht is. Niet dat we het erg vinden maar we blijven vanaf nu wel ver weg van de steden! Lees mijn vorige blogbericht als je niet begrijpt waarom. Nog enkele dagen Cambodja en dan een nieuw avontuur in Maleisië!

2 Comments

  1. Pingback: Jij beslist – Malvina Gabriella

  2. Na je vorige blog begrijp ik heel goed dat dit extra paradijselijk was !! Mooie foto’s !!
    Hopelijk ben je beetje bijgekomen hihi xxx

Ben benieuwd wat jij denkt!